Tanit

Infotaula personatgeTanit

Estela amb el signe de Tanit, al Tofet de Cartago Modifica el valor a Wikidata
Tipusdivinitat lunar Modifica el valor a Wikidata
Context
Mitologiareligió a Cartago Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gènerefemení Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeBaal-hamon Modifica el valor a Wikidata
Altres
DominiCartago i Lluna Modifica el valor a Wikidata
EquivalentCaelestis (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Tanit (TNT en inscripcions fenícies i púniques) és una divinitat lunar i la deessa púnica de la fertilitat, muller de Baal-Hammon i dea protectora de Cartago.[1][2] També és anomenada Thanit o Tinnit. El seu sobrenom és «cara de Baal» i a l'època romana va ser assimilada a la verge Caelestis.[3] Com a senyora de la fertilitat, rebia el nom de Nutrix (dida). Els seus símbols són la magrana, la figa, l'espiga, i el colom com a símbol animal. El seu símbol més destacable és el signe de Tanit: un triangle travessat per dalt per una barra horitzontal i coronat per una rodona. A la mare pàtria de Fenícia, emperò, no s'hi ha demostrat la presència del nom Tanit.

Originalment, era una dea menor i, al segle V aC, el déu Melcart i la dea Astarte van substituir Tanit i el marit Baal-Hammon com a principals déus dels cartaginesos. Tanit va ofrenar alguns dels seus fills immolant-los al foc (vegeu Moloc).

  1. Richard Miles Carthage Must Be Destroyed (Penguin, 2011), p.68
  2. El llibre de F. O. Hvidberg-Hansen, La déesse TNT: une Etude sur la réligion canaanéo-punique (Copenhagen: Gad) 1982, és l'obra de referència. Es pot llegir un estudi aprofundit sobre la deessa, per G. W. Ahlström, a Journal of Near Eastern Studies 45.4 (octubre 1986), p. 311–314.
  3. GEC«Tanit». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search